maanantaina, joulukuuta 18, 2006

Äidin lanttulaatikko ja rosolli

Lanttulaatikko

n. 1,5 kg lanttuja (> n. 1,5 l sosetta)
1 dl korppujauhoja
2 munaa
2 dl kermaa
1 dl siirappia
1/4 tl valkopippuria
1 tl suolaa
hujaus kanelia
hujaus inkivääriä

päälle korppujauhoja ja margariininokareita

Keitä lantut vedessä (hieman suolaa voi laittaa mausteeksi), kunnes pehmeitä. Muussaa soseeksi, saa olla aika karkeaa. Jos keitinvettä on ollut liikaa, ota pois osa ennen soseutusta, ettei tule liian litkua. Tarvittaessa voit soseen pakastaa, mikäli teet jo hyvissä ajoin ennen joulua.
Soseeseen lisätään muut aineet, vatkaimella saa hyvin sekaisin. Varo valkopippuria ja inkivääriä, älä laita liikaa. Maista ja muista, että paistettaessa maut tulevat paljon voimakkaammiksi.
Laatikot paistetaan 150 asteessa noin 1,5 - 2 h. Tästä tulee pari laatikkoa, riippuen minkä kokoiset astiat ovat ;-)
Kun sose astiassa, koristele päältä lusikanpesällä tms ja ripottele korppujauhoja sekä margariininokareita.


Rosolli

4 perunaa
4 porkkanaa
4 etikkapunajuurta
2 omenaa
2 maustekurkkua
1-2 sipulia

kastike:
2 dl kermaviiliä
suolaa
sokeria
valkopippuria
etikkapunajuurilientä

Keitä perunat ja porkkanat, anna jäähtyä ja kuori. Kuutioi perunat, porkkanat, etikkapunajuuret, omenat ja maustekurkut sekä sipulit. Sekoita.

Kastiketta varten lisää mausteet kermaviiliin.

Mikäli haluat voit käyttää myös tuoreita punajuuria, jotka keität. Lisää silloin kastikkeeseen hieman etikkaa.

Ei kommentteja: