tiistaina, maaliskuuta 02, 2004

Pullaa

Ja sitten pullaa:
Leivottiin laskiaissunnuntaina eli hiukka yli viikko sitten; tässä resepti, joka siis on joka jauhopussin kyljessä ... mutta kuivahiivan kera. Oikea pulla tehdään oikeasta hiivasta. No, enhän minäkään mikään puritaani ole: teen taikinan veteen ...

Pullataikina

5 dl vettä
1 pala hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1rkl hien. kardemummaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia

Noin kädenlämpöiseen veteen muserretaan hiivapala. Lisätään muna, suola, sokeri ja kardemumma, vatkaimella vatkaten. Jauhoja lisätään sopivissa erissä ja vatkataa koneella niin kauan kuin kone kestää, eikä taikina nouse moottoriin ... sitten siirrytään käsipeliin eli vaivataan/alustetaan taikinaa, lisätään jauhojen jälkeen ainakin osittain sulatettu, hieman jäähtynyt margariini (laitan mikroon joksikin aikaa). Taikina alustetaan kimmoisaksi ja käsistä ja kulhosta irtoavaksi. Useat ohjeet kehottavat laittamaan jopa kilon tai 16 dl jauhoja: taikinasta tulee parempi, tai ainakin pullista, jos taikina ei ole liian kovaa, joten 14 dl usein riittää.
Taikina kohotetaan liinan alla ainakin puoli tuntia ja sitten leivotaan.

Yleensä teen kanelisolmuja äidin mallin mukaan: kauli taikina pitkittäiseksi levyksi, voitele margariinilla, sirottele päälle sokeria ja kanelia. Taita puoliksi pitkittäin. Leikkaa liuskoja, jotka kierrät rullalle itsensä ympäri ja sitten pullan muotoon. Loppupää aina alle, etteivät aukea. Jos tekee sopivan kokoisia pullia, niitä tulee noin kolme pellillistä: 20 per pelti.
Kohota pullat, voitele munalla. Paista 225 asteessa noin 8 min.

Nautitaan tuoreena tai sitten pakkaseen.

Kokeilin myös voisilmäpullia: täytteenä margariinia, manteleita murskattuna ja sokeria. Nämä siis sekoitettiin ja sitten laitoin täytteen pyöreisiin pulliin painamiini koloihin. Ilmeisesti kolot on hyvä tehdä ennen kohotusta ja sitten kohotuksen jälkeen vielä painaa uusiksi ja sitten vasta täyttää.
Hyviä olivat!

Ja eikun herkuttelemaan.