maanantaina, maaliskuuta 01, 2004

Piimäkakku ja hedelmäkakku

Eilen piti tehdä jotain piimästä (sitä oli liikaa kaapissa ja vanhentumassa). Halusin tehdä Pirkka-reseptin mukaisen hedelmäkakun, mutta sitten ei siirappia ollutkaan, joten internet apuun ja sieltä löytyi tämä:

Piimäkakku
3 dl piimää
1 ½ soodaa
2 ½ dl sokeria
2 dl rusinoita > käytin 1 dl rusinoita ja toinen desi noin puoliksi korintteja ja appelsiininkuoripaloja
6 dl jauhoja
200 g sulatettuja voita > tätä taisi olla vain 150 g


Sekoita kaikki aineet yhteen, paistetaan 1 ½ tuntia 170 asteessa. Laitoin nämä pienempään kakkuvuokaani, joka oli hieman liian pieni, sillä taikina paisui aika runsaasti... Lisäksi otin sen uunista jo tunnin ja vartin päästä; olisi se siellä voinut olla kauemminkin...

Kaikki kunnia Mikalle, jonka saitilla tämä oli. Tosin siis tein parit muutokset, mutta kakku maistui hyvältä. Alkuperäinen löytyy täältä:

http://www.niksula.cs.hut.fi/~msairane/reseptit/leivon/piimakak.htm

Ja siis se hedelmäkakku, jonka aion vielä tehdä (heti kun olen ostanut siirappia...) on tällainen:

Hedelmäkakku

5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1/2 tl inkivääriä
1 1/2 dl sokeria
1 dl rusinoita
100 g kuivattuja ananaspaloja
100 g kuivattuja papaijapaloja
2 dl rasvatonta piimää
1 dl siirappia
150 g margariinia
Pinnalle:
tomusokeria

Sekoita keskenään kulhossa puuhaarukalla vehnäjauhot ja sooda huolellisesti keskenään. Sekoita joukkoon inkivääri, sokeri, rusinat, ananas- ja papaijapalat. Lisää nopeasti sekoittaen piimä, siirappi ja sulatettu, jäähdytetty margariini. Sekoita vain sen verran, että aineet ovat sekaisin. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun rengasvuokaan (tilavuus 1.8 l). Paista kakkua 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana. Jäähdytä kakku ja säilytä ainakin pari päivää muovikelmuun käärittynä. Tarjolle leikattaessa ripottele pinnalle tomusokeria.

Kotoa löytyy Lidlistä halvalla ostettuja Hedelmäpaloja ja Sukaatteja, joita aion käyttää noiden papaija- ja ananaspalojen sijaan.